
Om ätstörningar
Jag har mer än 10 års erfarenhet av att jobba specifikt med ätstörningar. Största delen inom vuxenpsykiatrins ätstörningsteam, men också inom Barn- och ungdomspsykiatrin. Att lida av en ätstörning ger oftast effekter på hela livet, den tar upp mycket tankar och kraft. Det går att bli fri från en ätstörning men det kräver mycket jobb och är ofta en relativt lång process.
Vi delar in ätstörningar i olika kategorier: anorexi (självsvält), bulimi (hetsätning med kompensatoriska beteenden så som svält, kräkningar, överdriven träning) och hetsätningsstörning utan kompensatoriska beteenden (man hetsäter men varken svälter sig
eller kräks eller tränar överdrivet) men sanningen är att många individer hoppar mellan de olika ätstörningarna. Ett fåtal har bara en.
Vad finns det för behandling?
När du kommer till mig träffas vi 3-5 ggr så att du kan berätta om dig själv och dina erfarenheter. Därefter gör vi tillsammans en plan som passar just dig. Vad har jag för metoder som kan passa någon som har en ätstörning? Den som har mest evidens (alltså mest beforskad) är KBT-E (Fairburn). Men många blir hjälpta av att vi jobbar med ACT och/eller self-compassion. Andra tycker att Unified Protocol har varit det som har varit mest hjälpsamt.
Har din ätstörning börjat med en traumatisk händelse? Då är du kanske mest hjälpt av att jobba med EMDR. Vi gör helt enkelt en plan som passar just dig och dina behov!